Systemisch coachen of  familieopstelling  Hoe werkt dat?   Voor volwassenen ( omdat ook zij kind zijn van hun ouders.

Hoe gaat dat nou?

 

Soms blijven binnen een sociaal systeem bepaalde patronen zich steeds herhalen.                  ( bijvoorbeeld relaties die kapot gaan, drug- en alcoholproblemen, kindermishandeling, familieruzies)

 

"het zit in de familie" wordt er dan weleens gezegd.

De oorsprong van veel problemen is vaak te vinden in onbewuste verstrengelingen in de familie.

 

Uit liefde voor hun familie willen mensen zich in een rol zetten die niet bij de persoon zelf hoort.

 

Nadat ik aan de opleiding Systemisch coachen mocht deelnemen bij Muriël Daal, Nicolle Themmen en  Ruud Knaapen (niemand kan het beter verwoorden dan Ruud zelf) is mijn kijk op mensen totaal veranderd. Niet een wereld ging  voor me open maar meer iets 'buitenaards' waar ik totaal geen weet van had, was op mijn pad gekomen.

 

Nog altijd is het onverklaarbaar hoe het precies werkt maar dát het werkt heb ik inmiddels al vele malen mogen aanschouwen.

 

Een familieopstelling is een wonderlijk gebeuren.

 

We kunnen ervoor kiezen om een familiesysteem op te stellen met hulp van een of meer paarden.

We kunnen een opstelling maken met representanten. 

We kunnen een opstelling maken met objecten.

We kunnen zelfs naar een familiesysteem kijken met behulp van legopoppetjes die we uitstallen op de keukentafel. 

 

De keuze is aan de persoon zelf die het thema inbrengt.

Een thema kan bijvoorbeeld zijn:

- waarom ben ik vaak angstig

- waarom haak ik af als het erop aankomt

- waarom kan ik zo moeilijk verbinding maken met mijn kind

- wat maakt dat ik zo vaak depressief ben

- waar komen mijn driftbuien vandaan

- waar komt mijn verlatingsangst vandaan

- wat maakt dat ik bang ben voor het donker

et cetera...

 

De informatie die naar boven komt, kan van generaties terug zijn.

 

Bij systemisch coachen met paarden richt je je als coach niet alleen op de cliënt in de bak maar op zijn hele systeem. Een paard is als kuddedier extreem gevoelig voor systemische informatie. Hij zal reageren op wat de cliënt niet kan of wil doorgeven. Het paard slaat een brug tussen het bewuste en het onderbewuste van de mens. Aan de manier waarop het paard dit aangeeft kan ik als systemisch paardencoach suggesties doen over wat er misschien speelt. Het contact met paarden lijkt bij mensen het vermogen te activeren zich opnieuw te verbinden met informatie die is 'weggestopt' in het onderbewuste van de mens.

Deze informatie kan van generaties terug zijn.