Dagboek Femkesfarm 23 juni 2020  (Het verhaal is echt de naam is gefingeerd)

 

Hoewel het dinsdag is, de dag die ik vrij wil houden voor onze kleinkinderen, kon ik het vandaag niet laten om een paarden coaching te doen met Anne.

Anne vertelt dat ze vanaf haar 14de jaren lang seksueel geïntimideerd is door een leraar.

Ze is nu 23 en ondervindt er nog dagelijks last van. Haar leven is zo - niet de moeite waard- dat ze al meerdere pogingen heeft gedaan om eruit te stappen. Het hele circuit van hulpverleners en psychiaters heeft ze doorstaan. Tenslotte is haar gezegd dat ze nooit echt zal kunnen werken en dat het enige wat ze nu moet doen is, accepteren. Dat wil ze niet. Ze heeft haar studie toch niet voor noppes gedaan. Ze heeft rechten gestudeerd en ze wil het beroep uitoefenen.

We stappen in de paddock bij paard Suus en paard Julia. Julia is wantrouwend wanneer er vreemden op het terrein komen en blijft dicht bij Suus. Julia heeft het daar zo druk mee en kan geen aandacht richten op Anne. Paard Suus wel. Ze maakt contact met Anne. Ze gaat weer weg. Ze komt weer terug. Ze gaat weer weg. Ze komt weer terug. Ze gaat weer weg en kijkt een aantal keren na elkaar achterom. Ik vraag aan Anne of ze dit gedrag voor iets of iemand kan invullen. Eerst noemt ze haar moeder. Ze zegt dat mama haar niet kan loslaten en te bezorgd is. Dan benoemt ze zichzelf. Ik wil uit het leven en toch weer erin. Weer eruit en weer erin. enz. Het omkijken van Suus, kunnen we dat invullen als…niet achterom kijken maar doorgaan…of juist wel achterom kijken en eerst iets oplossen? We zijn er nog niet uit. Een paarden coaching duurt meestal hooguit 40 minuten maar met Anne is het zo fijn en makkelijk praten en haar verhaal is zo indrukwekkend dat het de rest van de ochtend in beslag neemt.

Binnen heb ik twee kleindochters zitten. Ze zijn nog geen twee jaar oud. Ik mag hopen dat ze in hun leven niet het soort onmensen tegenkomen die Anne op haar pad heeft gehad. 

Lieve Anne, ik hoop zo dat je de kracht vindt om uit dit dal te klimmen. Het leven is zo mooi. Er ligt nog een hele toekomst voor je. Laat dit niet door anderen verpesten. Ik wil je daar zeker bij helpen.